عنوان کامل پایان نامه :
مطالعه اثربخشی رسانه های تبلیغاتی بر اساس مدل آیدا در شرکت نادری لاهیجان
قسمتی از متن پایان نامه :
- اظهار مسأله:
دنیای امروز دنیای هزینه- منفعت میباشد. هر مؤسسهای که وارد مبحث تبلیغات میگردد بایستی بتواند ضمن جبران کردن هزینههای متحمل شده، به هدف خود که همانا جذب مشتری میباشد، دست یابد. باتوجه به مواردی که تاکنون در خصوص اهمیت امر تبلیغات به عنوان یکی از بخشهای آمیخته بازاریابی مطرح شده می باشد و با در نظر داشتن آنکه این امر، در شرکت ها و مؤسسات هزینه بر می باشد، لازم می باشد تا تبلیغات به گونهای صحیح و مناسب صورت گیرند تا ضمن اثربخشی، به نوعی متناسب با آن هزینه صرف شده، برای مؤسسه منفعت و عایدی هرچند در بلندمدت داشته باشد. با این تفاصیل، بحران کمبود منابع مالی شرکتها و وجود رقابت شدید در میان شرکتها، حساسیت نسبت به مخارج تبلیغات را افزایش داده می باشد و لزوم پژوهش در خصوص اثربخشی تبلیغات آشکارتر گردیده می باشد. همچنین با در نظر داشتن اهمیت ایجاد کارایی بیشتر در امر تبلیغات، رتبهبندی رسانههای تبلیغاتی به کار گرفته شده در سازمان از جایگاه خاصی برخوردار میباشد و این امر مانع صرف هزینههای نامناسب در تبلیغات میگردد. یک مصرف کننده، متعارف هر روزه در معرض صدها تبلیغ تجاری قرار میگیرد. تا هنگام مرگ طبق یک برآورد حدود یک سال و نیم از عمر ما صرف تبلیغات گوناگون میگردد. تبلیغات تجاری همچون رمز و راز محسوب میشوند. همانطور که شواهد نشان میدهد تبلیغات غلط میتواند، عملاً اندازه فروش یک شرکت را کاهش دهد. حتی واقعیت تلخ حاکی از این می باشد که بسیاری از شرکتها کاملاً شکست میخورند. اندازه گیری آثار گوناگون یک برنامه تبلیغاتی اگرچه دشوار می باشد اما نتایج آن برای برنامه ریزی، اصلاح و تعدیل فعالیت های تبلیغاتی سازمان ها بسیار مفید خوهد بود. با مطالعه آثار تبلیغاتی و ارتباط آن با اهداف سازمان ها می توان تغییراتی را در بودجه تبلیغاتی، شکل و محتوای پیام ها نوع رسانه ها و کانال های ارتباطی و حتی زمان و شرایط اجرای تبلیغ به اقدام آورد تا تبلیغات مفیدتر و مؤثرتر از گذشته صورت گیرد[1]. پس به دلیل کم توجهی بسیاری از شرکت ها به موضوع اثربخشی تبلیغات و یا حتی عیان نبودن اهیمت و جایگاه این فعالیت در فرایند اجرای تبلیغات و نظاره مشکلاتی مانند رقبای برند در اجرای برنامه تبلیغاتی شرکت نادری لاهیجان، لذا در این پژوهش اثربخشی تبلیغات این شرکت، بر اساس مدل آیدا مورد مطالعه قرار می گیرد. شاید اگر تبلیغات در کشور ما به خصوص در صنعت تغذیه از نظر اثربخشی ارزیابی می گردید کمتر شاهد تبلیغات غیرفنی، غیرهنری، غیرعلمی بودیم و شاید تقلیدهای کورکورانه کمتر انجام می گرفت و احتمالاً اعتماد شرکت ها به انجام تبلیغات بیشتر می گردید. امروزه به دلیل افزایش شرکت های خصوصی برای بقا بایستی به روش های نو در بازاریابی روی آورند که یکی از این راه ها می تواند تبلیغات و ارزیابی آن باشد. بسیاری از تبلیغات شرکت ها را می توان نام برد که عملاً به دلیل روش غلط تبلیغ، خود شرکت تبلیغ کننده از تبلیغ خود سود نمیبرد بلکه شرکتهای رقیب از این موضوع سود میبرند و شرکت تبلیغ کننده هیچ گاه به این موضوع پی نبرده می باشد زیرا که هیچگاه تبلیغات خود را از نظر اثربخشی مورد مطالعه قرار نداده می باشد[2].
تبلیغات منحصر به تلویزیون نمی گردد بلکه رسانه های دیگر را نیز در بر می گیرد .رادیو، روزنامه، مجله، تبلیغات شهری، اینترنت و غیره مانند رسانه های مهم تبلیغاتی به شمار می رود . رسانه های مختلف به دلیل تاثیرات منحصر به فردی که بر روی مخاطب می گذارد واکنش های متفاوتی را نیز منجر می گردد .مهمترین تمایزی که بین انواع گوناگون رسانه می توانیم قائل شویم فرق بین رسانه های پخشی (رادیو و تلویزیون) و رسانه های چاپی (روزنامه ها و مجله ها) می باشد. برای انتقال نمادها و تصورات، رسانه های پخشی نظیر رادیو و تلویزیون مناسب تر به نظر می رسد اما در ارائه اطلاعات تفصیلی و دقیق، این دو رسانه به اندازه رسانه های چاپی مناسب نیستند. پس می توان این گونه نتیجه گیری نمود که برای ایجاد یک فضا و روحیه در مخاطب و یا به وجود آوردن یک احساس مثبت، تلویزیون اثربخش تر به نظر می رسد این در حالی می باشد که برای ارائه اطلاعات دقیق و تفصیلی تر رسانههای چاپی مناسب تر می باشد[3].
در بحث رسانه ها در نظر گرفتن تفاوت های مابین رسانه های بین المللی و رسانه های محلی بسیار قابل توجه می باشد. در هر دو مورد ابزارها و رسانههای بکار گرفته شده مثل اینکهً مشابه می باشد اما آن چیز که باعث فرق می گردد، محتوا و اهداف متفاوت بکار گرفته شده در رسانه های جهانی و محلی ست که این خود نیز به دلیل تفاوت فرهنگی ناشی از تمایزات محلی می باشد[4].
مدل AIDA مراحل ابتدائی و پایهای فروش را تشریح میکند که به صورت پیوسته در طول تاریخ کاربرد داشتهاند. چهار حرف AIDA از ابتدای چهار کلمه: توجه. علاقه. اشتیاق و اقدام[5] گرفته شده می باشد که فرآیند منطقی تصمیم گیری برای خرید می باشد. در هر مرحله از فروش که با مشکلی مواجه می شوید به دلیل عدم موفقیت در یکی از این ۴ بخش می باشد.
اولین کلمه یعنی در نظر داشتن این معنی می باشد که قبل از این که چیزی را به کسی بفروشید بایستی تمایلات اورا بشکافید و کاری کنید که توجه مشتری به شما جلب گردد و به صحبتهای شما گوش کند. حقیقت این می باشد که امروزه سر همه شلوغ می باشد. هر تماسی که گرفته میگردد در واقع وقفه و اختلال در هر کار دیگری می باشد که مشتری مشغول انجام آن می باشد. برای جلب توجه بایستی سوالی مطرح کنید که تصریح به منفعت خاصی داشته باشد که مشتری به دنبال آن می باشد یا شامل نیاز خاصی از مشتری باشد که محصول و خدمات شما میتواند آن را بر آورده سازد.
حرف دوم در مدل AIDA نشانگر کلمه علاقه می باشد . شما بایستی با نشان دادن خصوصیات و مزایای محصولات و خدمات خود یا تبیین این که محصول یا خدمات شما چگونه میتواند زندگی و شغل مشتری را ارتقا بخشد . در مشتری ایجاد علاقه کنید .
سومین حرف در مدل AIDA نشانگر کلمهی شوق و اشتیاق می باشد که باعث تشویق یک مشتری به خرید میگردد. قسمت مهمی از فروشندگی به حساب میآید. سپس کار شما این می باشد که مشتریهایی بیابید که شدیداً خواهان چنین مزایایی هستند.
آخرین حرف در مدل AIDA نشانگر کلمه اقدام می باشد . در این قسمت از فرآیند فروش شما از مشتری میخواهید که درمورد ی خرید تصمیم قطعی بگیرد و روی پیشنهاد شما کار کند . یعنی جایی که به فروش خاتمه میدهید[6].
در این راستا چنین پرسشی پیش می آید که تا چه اندازه بهره گیری از مدل آیدا امکان سنجش اثربخشی رسانه های تبلیغاتی را در شرکت نادری لاهیجان فراهم می نماید؟
[1]مهرانی، هرمز و همکاران (1388) مطالعه تأثیرگذاری رسانه های تبلیغاتی و رتبه بندی آنها از دید مشتریان براساس مدل AIDA در شرکت تولیدی اخوان جم. دانشگاه آزاد علی آباد گلستان. ص5
[2] صفرزاده، حسین؛ وهابپور، نیره (1390) مطالعه تؤثیر تبلیغات بیمه سامان بر خرید بیمه عمر و پس انداز بر اساس مدل AIDA . دانشگاه آزاد تهران مرکزی. ص2
[3] Rown, J.A.C. (1964)Techniques of Persusion, From Prepaganda to Brainwashing, Penguin Books. 201
[4] Johnson, Melissa, (2010), Communication Research, Communication Theory, Oxford Vol. 20, Iss. 1, pg. 106
[5] Attention , Interest , Desire , Act
[6]حسینی، میرزا حسن (1388) مطالعه اثربخشی تبلیغات تلویزیونی بر جذب مشتریان بر مبنای مدل AIDA و ارایه الگوریتم ساخت یک تیزر تبلیغاتی. پژوهشهای مدیریت، سال2، شماره5، صص 146-119.
سوالات یا اهداف این پایان نامه :
- اهداف پژوهش:
1-4-1- هدف اصلی: هدف اصلی از این پژوهش سنجش اثربخشی رسانه های تبلیغاتی بر اساس مدل آیدا در شرکت نادری لاهیجان می باشد.
1-4-2- هدف فرعی: هدف فرعی سنجش اثربخشی رسانههای تبلیغاتی (رادیو، تلویزیون، روزنامهها، بیلبوردهای تبلیغاتی و تبلیغات زبان به زبان) بر اساس مدل آیدا (آگاهی، علاقه به محصول، ایجاد تمایل به خرید و اقدام به خرید)[1] در شرکت نادری لاهیجان میباشد.
[1] Priyanka Rawal. Ms. (2013) AIDA Marketing Communication Model: Stimulating a purchase decision in the minds of the consumers through a linear progression of steps. IRC’S INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH IN SOCIAL & MANAGEMENT SCIENCES. P5